“Ik wil de prik graag hebben”

Hemant Karaoke is al jaren vrijwilliger in de wijk Transvaal en sinds vorig jaar ook vanuit de Stichtingen Eekta en Vobis. Naast alle andere goede dingen die Hemant doet voor de wijk, helpt hij nu vooral bewoners die een oproep hebben gekregen om een Coronavaccinatie te halen.   

“Mensen vinden het best spannend”, vertelt Hemant. “Ze lezen en horen van alles op het nieuws en durven de prik niet te halen. Ik vertel ze dat het veilig is. En dat we het samen van Corona kunnen winnen. Mijn boodschap: Bescherm jezelf en de mensen om je heen! Het geeft ons allemaal onze vrijheid terug.”

Het goede voorbeeld
Hemant moet zelf nog even wachten op zijn oproep en dat vindt hij best jammer. “Ik wil de prik zelf graag hebben, want dan kan ik mensen beter vertellen hoe het voelt en of het pijn doet. En ik kan een foto maken als ik de prik krijg en die aan de bewoners laten zien. Zo geef ik het goede voorbeeld. Vertrouwen geven aan mensen over iets wat zo nieuw is, is best lastig. Ik vertel kort en krachtigbondig wat ik weet en hoop dat mensen me begrijpen en de coronaprik gaan halenzich laten vaccineren.”
De aanpak heeft succes. Al veel bewoners met vragen en zorgen hebben na een gesprek met Hemant toch de eerste en tweede prik gehaald. Daar is hij trots op. 

Samen zingen en praten over muziek
Informatie geven over de Coronavaccinaties vindt Hemant belangrijk en doet hij met veel enthousiasme. Maar waar hij echt warm van wordt zijn de muziekmiddagen in de wijk.  “We organiseren deze middagen speciaal voor eenzame ouderen. We drinken samen koffie, zingen samen en praten over de liedjes en wat ze voor de mensen betekenen. Zeker in de Hindoestaanse, Surinaamse en Indiase cultuur is muziek erg belangrijk. De ouderen hebben een hele leuke middag en genieten hier echt van. Ik ook!” 
Hemant vindt het belangrijk om vrijwilliger te zijn. “Vroeger ging ik met bewoners van woonzorgcentrum Florence dammen, sjoelen en kaarten. Ook gezellig, maar deze muziekmiddagen vind ik leuker. 

Ook de jongeren worden niet vergeten
Als Corona  onder controle is, wil Hemant heel graag dat meer mensen, ook en van andere culturen, meedoendeel gaan nemen aan de middagen. Ook wil hij graag iets organiseren voor jongeren. “Jongeren hebben geen zin in een muziekmiddag, die willen liever voetballen. We denken na wat we voor hen kunnen doen, misschien wel iets met sport. Als we straks allemaal gevaccineerd zijn, dan kunnen we eindelijk weer samen leuke dingen doen! ”

Lees alle verhalen